Toplumda İnfluenza Etkileri

Yazarlar

Anahtar Kelimeler:

İnfluenza, pandemik influenza, mevsimsel influenza, toplumda influenza, influenza komplikasyonları, korunma ve tedavi.

Öz

İnfluenza, değişen şiddette seyreden, solunum yolu tutulumuyla karakterize, göğüs, bronşlar ve seyrek olarak da akciğeri tutan, Orthomyxoviridae ailesinden RNA virüsünün neden olduğu bir hastalıktır. Belirtileri mevsimsel gribe benzeyen influenzada, ani başlayan yüksek ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı, burun akıntısı, vücutta yaygın kas ağrıları, yorgunluk, halsizlik, titreme ve non-prodüktif öksürük ön planda görülür. İshal ve kusma da semptomlara eşlik edebilir. Virüs, RNA’sının farklı proteinleri kodlayan segmentleri sayesinde sık sık değişime uğrayarak farklı genomda virüsler oluşturur ve yeni enfeksiyonlar oluşmasına neden olur ve bu sayede çeşitli epidemilere ve pandemilere yol açar. Virüsün antijenitesini ve patojenitesini belirleyen Hemaglütinin(H) ve Nöraminidaz(NA) olmak üzere iki tane yüzey glikoproteini bulunan influenza virüsü için bu glikoproteinler virüs tiplerini belirlemede önemlidir. İnfluenza virüslerinin nükleokapsid ve matriks proteinlerine göre A,B ve C ana tipleri vardır. Segmentli genom yapısı sayesinde rekombinasyon ve alt antijenlerinin değişikliğiyle çok sayıda alt tipi bulunur.

İnfluenza tüm yaş gruplarında hastalık oluştursa da belirli grup bundan daha çok etkilenir. İleri yaşta olanlar, kronik hastalığı olanlar, immün yetmezliği olanlar vs. komplikasyonların geliştiği ve ölüm riskinin fazla olduğu gruptur. Bu grupta morbidite ve mortalite oranı fazladır. İnfluenzaya sekonder bakteriyel enfeksiyonların eklenmesiyle komplikasyonlar gelişir. 

Yayınlanmış

2021-06-30

Nasıl Atıf Yapılır

Toplumda İnfluenza Etkileri. (2021). Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Dergisi, 2(2), 104-110. http://saglikokuryazarligidergisi.com/index.php/soyd/article/view/34