Dergi Hakkında
Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Dergisi, Sağlığı koruma/geliştirme, sağlıklı yaşam alanında çalışan tarafları ortak bir platformda buluşturmayı amaçlamaktadır.
Sağlık okuryazarlığı; bireylerin kendi sağlığı ve toplum sağlığını iyileştirmek amacıyla, yaşam tarzı ve koşullarını değiştirmede gerekli bilgi, beceri ve kendine güven düzeyine ulaşmasıdır. Zor sağlık koşullarını ve sorunlarını anlamakla da yakından ilgilidir. Sağlık hizmetlerinin bazen karmaşık ve kafa karıştırıcı algılanması yüzünden çok sayıda insan sağlık ve sağlık seçenekleri hakkında bilgi edinmekte zorlanmaktadır.
Bu sebeple “Sağlık Okuryazarlığı Dergisi”, kişilerin sağlığını korumak ve geliştirmek, yaşam kalitesini artırmak için yapılan bilimsel çalışmaların, araştırma ve analizlerin yer aldığı akademik bir dergi niteliğinde olacaktır. Bu uluslararası dergi, sağlığın geliştirilmesi, toplumun sağlık okuryazarlığı düzeyinin artırılması konusunda politikaların oluşturulması ve uygulanması süreçlerinde yer alan taraflar arasında iletişimi ve bilgi aktarımını güçlendirmeye katkı sunacaktır. Sağlıklı toplumun oluşması konusunda karar destek mekanizmaları için başvuru kaynağı niteliğinde olan bir dergi olacaktır.
Sağlık okuryazarlığı alanında çalışan araştırmacılar, sivil toplum örgütleri (STK) ve kamu kurumları arasında bilimsel araştırma bulguları, düşünce, değerlendirme ve analizleri paylaşmak için etkili bir araç olmayı amaçlayan hakemli bir dergidir.
Sağlık hizmetleri, sosyal hizmetler, toplum katılımı, sağlık etki değerlendirmesi, sağlığı koruma, sağlığı geliştirme, yoksulluk, sağlığın sosyal belirleyicileri gibi başlıklardaki çalışma ve araştırma sonuçları Dergide değerlendirilecektir. Dergi aşağıdaki hedef kitleye hitap etmektedir:
- Sağlık, fen ve sosyal bilimler alanında çalışmalar yapan akademisyenler,
- Sağlık okuryazarlığı, sağlığı koruma, sağlığı geliştirme konularında çalışan bilim adamları, araştırmacılar,
- Sağlığı koruma/geliştirme, sağlık okuryazarlığı, sağlıklı yaşam, sağlıklı çevre ilişkisini ortaya koymaya yönelik politikalar, stratejiler, rapor, proje, program üretenler ve bunların sonuçlarını paylaşmak isteyenler,
- Sağlık okuryazarlığı, yüksek sağlık düzeyi için kanıtlar toplayan kurum ve kuruluşlar,
- Sağlık alanında, sağlık okuryazarlığı alanında yenilikler ve gelişmeleri takip edenleri,
- Sağlık, sağlığı koruma/geliştirme, sağlıklı çevre, sağlıklı yaşam, sağlık okuryazarlığı alanında karar vericiler, paydaşlar ve sektörler,
- Sağlığın geliştirilmesi faaliyetleri alanında araştırma ve proje yürütenler,
- Sağlığın geliştirilmesi konusunda çalışan kamu ve özel sektör temsilciler,
- Sağlıkla ilgili kamu politikalarının oluşturulması sürecinde yer alan politika yapıcılar ve karar vericiler.