Türkiye’de COVID-19 Pandemisi ve Diş Hekimliği: İkinci Yılın Değerlendirilmesi ve Öneriler - Karamüftüoğlu, Nevra; Atasoy Ulusoy, Özgür İlke (Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Dergisi, 2021)
Günümüzde ölümcül virüslerin ortaya çıkışı ve küresel salgınlar dünya sağlık sistemini ve ekonomisini tehdit etmektedir. Çin’in Wuhan kentinde salgın olarak başlayan SARS-CoV-2 enfeksiyonu Dünya Sağlık Örgütü tarafından COVID-19 pandemisi olarak ilan edilmiş ve daha sonra farklı ülkeler ve kıtalar arasında tahribat oluşturmuştur. Diş hekimliği, iletişimin ve dental işlemlerin yakın mesafeden yapılması ve aeresol damlacıklarına maruz kalma olasılığı nedeniyle en fazla COVID-19 enfeksiyonuna yakalanma riski olan meslek grubu olarak kabul edilmektedir. Diş hekimleri ve yardımcı personel kendilerini ve hastalarını korumak için tam kişisel koruyucu ekipman kullanmak zorundadırlar.Bu derlemede, T.C. Sağlık Bakanlığı, Türk Diş Hekimleri Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan kılavuzlar ışığında mevcut literatürün değerlendirilmesi ve pandeminin ikinci yılında, Türkiye’de diş hekimliği açısından COVID-19 enfeksiyonu durumunun belirlenerek önerilerde bulunulması amaçlanmıştır.
Keywords: COVID-19; Dentistry; Evaluation; Reccomendations